Najbolj škodljivi in hkrati tudi alergeni so: konzervansi, emulgatorji, belila, dišave, stabilizatorji itd., ki jih proizvajalci dodajajo kozmetičnim pripravkom, da se ne bi prehitro pokvarili, da bi prijetno dišali in bili videti čim lepše.
Za zdravje nevarni so tudi različni sisntetični oz. umetni preparati, ki so v kremah namesto naravnih sestavin, ter tako imenovane neprečiščene snovi namesto prečiščenih. In to vse le zato, da so dobički proizvajalcev večji, saj so takšne sestavine cenejše, ne pa boljše in koži bolj prijazne.
Povzeto po tekstu Neve Železnik, Naša žena jan. 2009
Parabeni ali umetni konzervansi so skupina kemičnih snovi z antimikrobnim delovanjem, predvsem na plesni in gljive. Parabene lahko najdemo skoraj v vsakem komercialnem negovalnem in kozmetičnem izdelku. Našli jih boste v ličilih, kremah za porjavitev, vlažilnih kremah za telo, v odstranjevalcih ličil, kremah za sončenje, šminkah, zobnih pastah, deodorantih, v kremah za odstranjevanje dlak, v kremah za britje ...
Parabeni (metilparaben, etilparaben, propilparaben, isobutilparaben, butilparaben, benzilparaben) naj bi rušili delovanje človeškega organizma; poleg tega, da jih povezujejo z razvojem raka na dojkah, neplodnostjo ter raznimi alergijami, so znanstveniki pred kratkim ugotovili, da delujejo kot hormonski motilci v telesu, posnemali in motili naj bi delovanje hormonov, med njimi najbolj ženski spolni hormon estrogen. Prisotnost parabenov je bila dokazana v krvni plazmi ljudi, ki uporabljajo kozmetične izdelke z konzervansi, prav tako pa so tudi večje koncentracije parabenov našli v rakastih tkivih.
Vir: http://zadovoljna.si
Toluen ali metilbenzen (CAS: 188-88-3) je brezbarvna vnetljiva tekočina z vonjem po benzenu. Je pomembna sestavina premogovega katrana. Sintetično ga pridobivamo iz bencinskih frakcij. Uporabljamo ga kot topilo in razredčilo za lake, za sintezo trinitrotoluena, saharina, benzojske kisline in benzaldehida. Dodaja se bencinu. Uporablja se tudi v barvah, lepilih in črnilih. Toluen lahko pride v telo z vdihavanjem njegovih hlapov, uživanjem onesnažene vode in hrane ali pri uporabi izdelkov, ki vsebujejo toluen. Toluen je dražilen, deluje na osrednje živčevje, povzroča glavobole, utrujenost, omotico ter vpliva na koncentracijo. Pri izpostavljenosti velikim odmerkom lahko povzroči motnje srčnega ritma. Dolgotrajni izpostavljenost toluenu lahko povzroči motnje spomina in koncentracije zmedenost, šibkost, slabost, pijanost ter izgubo apetita. Poškoduje lahko ledvica.
Ftalati (estri ftalne kisline) so skupina snovi, ki se v največji meri uporabljajo v proizvodnji polivinil klorida (PVC) za izboljšanje elastičnih lastnosti plastičnih mas. Nahajajo se lahko tudi v pokrovčkih steklenic in druge embalaže za živila. Ftalati niso kemično vezani na PVC in se iz materialov lahko sproščajo skozi celotno življenjsko dobo izdelka.
Obstaja sum, da lahko kronična, dolgotrajna izpostavljenost preseženim vsebnostim ftalatov škodljivo vpliva na jetra, ledvica in organe za reprodukcijo, zato je izpostavljenost ljudi, posebej otrok, ftalatom nezaželena.
Parabeni ali umetni konzervansi so skupina kemičnih snovi z antimikrobnim delovanjem, predvsem na plesni in gljive. Parabene lahko najdemo skoraj v vsakem komercialnem negovalnem in kozmetičnem izdelku. Našli jih boste v ličilih, kremah za porjavitev, vlažilnih kremah za telo, v odstranjevalcih ličil, kremah za sončenje, šminkah, zobnih pastah, deodorantih, v kremah za odstranjevanje dlak, v kremah za britje ...
Parabeni (metilparaben, etilparaben, propilparaben, isobutilparaben, butilparaben, benzilparaben) naj bi rušili delovanje človeškega organizma; poleg tega, da jih povezujejo z razvojem raka na dojkah, neplodnostjo ter raznimi alergijami, so znanstveniki pred kratkim ugotovili, da delujejo kot hormonski motilci v telesu, posnemali in motili naj bi delovanje hormonov, med njimi najbolj ženski spolni hormon estrogen. Prisotnost parabenov je bila dokazana v krvni plazmi ljudi, ki uporabljajo kozmetične izdelke z konzervansi, prav tako pa so tudi večje koncentracije parabenov našli v rakastih tkivih.
Vir: http://zadovoljna.si
Formaldehid je brezbarven plin ostrega vonja, dobro se topi v vodi. Vrelišče ima pri - 19ºC. 40% raztopina formaldehida je znano desinfekcijsko sredstvo formalin. Z njim razkužujejo sobe, tako, da z vodo razredčen formalin zavre in se plinast formaldehid razširi po sobah. Formaldehid uporabljajo tudi v barvilni industriji, nadalje za izdelovanje galalita (glavniki itd.), umetnih smol in plastičnih mas.
Formalin koagulira beljakovine, zato ga uporabljajo za strjevanje želatine v fotografski industriji, pa tudi za konzerviranje bioloških preparatov. Raztopine, ki vsebujejo tudi mila, uporabljajo kot razkužila.
Nikelj je srebrnkasto bela lesketajoča se kovina. Spada v železovo skupino in je trdna kovina, ki jo je moč kovati.
Alergija na nikelj je eden od najpogostejših vzrokov za nastanek alergijskega kontaktnega dermatitisa v industrializiranih državah. Po ocenah je v teh državah na nikelj alergičnih do 15 % žensk in do 5 % moških – kar pomeni do 120 milijonov ljudi. Tisti, ki so alergični na nikelj, bodo morda dobili srbeče izpuščaje, če se z golo kožo dotaknejo kovinske površine, ki vsebuje nikljevo zlitino. Za te osebe je bistvenega pomena, da se izogibajo stiku s kovinami, ki vsebujejo nikelj. Vnetje kože z izpuščaji, ki nastane zaradi škodljivega učinka snovi na kožo, imenujemo toksični kontaktni dermatitis. To ni alergija, pri kateri bi bil vključen imunski sistem s protitelesi. Zbolimo lahko vsi, predvsem pa ljudje z občutljivo kožo. Take snovi so npr. mila, topila, zeliščni pripravki, nekatere vrste trav in ultravijolično sevanje.
Vir navedenih informacij: www.ezdravje.com
Poleg parabenov sodijo med zelo strupene in škodljive spojine tudi mineralna olja, ki so pravzaprav stranski produkti destilacije surove nafte v bencinsko gorivo, tudi ti so množično prisotni v vseh negovalnih kozmetičnih produktih, če se seznam sestavin začne z besedami parafinium, liquidum, vazelinum ali petroleum, to pomeni, da je osnova izdelka naftni derivat.
Vir: http://zadovoljna.si
V okolju obstaja v različnih oblikah. Uporablja se v številnih industrijskih panogah, npr. za strojenje usnja, v proizvodnji nerjavečega jekla, barv, pri kromiranju. Običajno so v naravnih vodah, glavni vir so industrijske odplake. Glavni vnos za človeka je preko živil. Krom je tudi nujno potrebni mikroelement za človeka. Šestvalentni krom je rakotvoren in je razvrščen v 1. skupino, kar pomeni dokazano karcinogena snov za človeka. V Pravilniku o pitni vodi je določena mejna vrednost v pitni vodi, 50 µg/l za celotni krom. Ob preseženih vrednostih kroma v pitni vodi morajo biti ukrepi usmerjeni primarno v izbiro in preprečevanje onesnaževanja vodnega vira (onesnažen zrak, odplake, pronicanje razlitij v tla).
Vir: http://www.zzv-ce.si
Lanolin lahko povzroči lokalne kožne reakcije npr. kontaktni dermatitis.
Lanolinski alkoholi - So v lanolinu, ki je osnova domala vseh kozmetičnih krem! Prečiščen lanolin, ni alergen, pač pa tisti, ki ni prečiščen in vsebuje lanolinski alkohol. Ker je neprečiščen cenejši, je sestavina številnih, tudi zelo dragih krem! Med sestavinami pa piše le: lanolin. Moralo bi pisati, ali medicinski ali nemedicinski lanolin!
Povzeto po tekstu Neve Železnik, Naša žena jan. 2009